dimecres, 11 de gener del 2017

CONVOCATÒRIA OFICIAL I SINOPSI DE LA RUTA PER LES CALES DE CALP I BENISSA



                                                          NOVA DATA!!!



CONVOCATÒRIA OFICIAL I SINOPSI DE LA RUTA

ENTRE CALES I PENYA-SEGATS

CALP I BENISSA


LOCALITAT:            Calp - Benissa
DATA:                    5 de febrer de 2017
LLOC DE TROBADA:Ronda Sud ( Daimús)
HORA:                     7,45 h. del matí. Eixida 8,00 h.
DIFICULTAT:           FÀCIL
DESNIVELL:             Assequible

QUILÒMETRES:        9,5  aproximadament
TEMPS ESTIMAT:     4- 4,30 hores

RECOMANACIONS:   Si el dia ix assolellat, anirà bé estar proveït d'aigua, bona gorra, crema protectora i ulleres de sol (color a gust de cadascú).

    
SINOPSI  DE LA RUTA

Un anys més, ens congregarem al parc perfumat de murta i pi, encara tremolant de fred i arrupits de son. Però en arribar a Ifac, ens besarà el sol, ens envoltarà el cel,  ens encegarà el blau, tastarem la sal i ens abraçarà el mar immens.



Comencem l'any nou amb una ruta marinera, ben marinera. Partim de la zona de la Caleta de Calp  fins arribar a la cala Baladrar, ja en terme de Benissa. Ruta ben indicada i de fàcil recorregut.
     Eixim de la Caleta per la Calalga i, a uns dos-cents metres, s'obri a la dreta una bellíssima senda retallada entre xalets, a l'esquerra, i una barana de fusta, a la dreta, que ens evitarà caure pels penya-segats que ens acompanyaran durant quasi tot el recorregut. El punt de referència en l'horitzó, al nord-est, és el cap d'Or i la seua torre de guaita, ja a Moraira. Però de tant en tant girarem el cap per contemplar el penyal gegantí reflectint-se en l’aigua. 







El caminiu va muntant i baixant suaument. De tant en tant apareix algun raconet que ens convida a seure en un banquet col·locat estratègicament, o un panell informatiu ens parla de la flora i la fauna del paratge. Passem la petita cala del Mallorquí.


     Arribem a la cala Bassetes, i baixem a un petitíssim port i centre de busseig. Tornem a pujar. Un altre banquet resguardat del sol ens convida novament a recrear-nos en les vistes. Apleguem a altre punt d'interés, a les restes de l'antiga pedrera d'extracció de tosca, lloc on la mà de l'home va deixar al llarg dels segles unes formes capricioses en la roca. 





Reprenem la marxa. Al moment una nova àrea de descans, amb tauletes i ombra refrescant, ens torna a convidar a pausar la marxa i buscar la silueta del gegant Ifac.


     Apareix la cala Fustera que competeix amb les altres per ser la més bella. Fa olor a alga, a posidònia. Les gavines retallen el cel. L'aigua ara és de color turquesa. I sobtadament apareix la minúscula cala Pinets, on destaca la Mar Morta, un fenomen geològic curiós.


     Desapareix la barana i deixem els penya-segats. Desapareix la mar. Pugem pel carrer Pinets rodejats de xaletets mil, de blanques parets impolutes. En arribar a la CV-746, prenem el carrer Cirer que s'obri a la dreta, zona de pins adults i d'antigues casetes de camp, amb restes de bancals de pedra seca. Passem un barranquet que si resseguírem ens duria a una cala molt amagada, la cala Llobella. La barana ha reaparegut.



     Pugem a un raconet verd de pins adults entre els quals torna a veure's la mar. I tornem a baixar, ara a la cala Advocat, que identificarem perquè en el centre hi ha un espigonet que aprofiten els pescadors de canya per passar l'estona. 






Arribem al final. Queda una última cala, però, per arribar-hi, cal resseguir uns dos-cents metres per la carretera comarcal. Baixem finalment a la cala Baladrar: xalets a tocar de l'aigua, miradors i tauletes per a reposar, olor a sal i a alga, pedres retallades pel valivé de les ones, fòssils, i mirant al sud-oest, l'imponent Ifac.


     Cal tornar per on hem vingut. Si adés el punt de referència era el cap d'Or, ara tindrem de tant en tant, la serra de Bèrnia, l'Oltà i el morro de Toix, però quasi sempre present el gegant Ifac.



  L'assegurança col·lectiva contractada per l'Associació Cultural Marge Gros dóna cobertura a aquelles persones que han pagat la quota anual de 2016. Si la voleu tenir en aquesta excursió, el cost serà de 5€.    

dilluns, 2 de gener del 2017

PROGRAMACIÓ EN RUTA 2017: PRIMER TRIMESTRE




EIXIDES HIVERNENQUES
2 de gener de 2017

2017 ha vingut carregat de rutes i de ganes de caminar. Després de la frustrada ruta del mes de desembre, tenim molt apetit d'adelitar-nos del silenci i dels sorolls de la natura. De paisatges coneguts i inversemblants.
Mar, barranc, riu. Tres noms que defineixen els tres trajectes del primer trimestre de 2017 per terres de la Marina i la Ribera. Tres rutes totalment diferents però que, alhora, demostren de forma ben palesa l'enorme varietat de la nostra terra.


- Per les cales de Calp i Benissa ( Calp - Benissa).  
Fa uns anys decidírem realitzar la primera ruta de l'any envoltats de la mar i enguany continuem la tradició. La data prevista de realització és el 22 de gener. Es tracta d'una ruta  fàcil i espectacular.
Caminant observarem  centenars de finques que pretenen amagar Ifac. Milers de xalets que envaeixen els antics bancals de vinya i es detenen davant les parets verticals. I de sobte es cabussen en el color turquesa de la mar.


Caminant observarem  el vol pausat de gavines. La llum encegadora. El suau trencar d'ones en el rocam de formes capricioses. L'escuma de la mar. Caletes que conviden a descalçar-se i posar el peus a l'aigua. Olor a alga. Gust a sal...Això i més és la ruta de la Caleta a la cala Baladrar. I Ifac es fa ben present...


- El barranc de l'Infern: la Cova Santa i la presa d'Isbert. ( La Vall de Laguar).
Ruta programada per al dia 19 de febrer. Imprescindible.
És tracta d'un  deute pendent.  El barranc de l'Infern, la ruta de les rutes pel cor de la Marina Alta. El trajecte inversemblant. Mil opcions, mil sorpreses.


Recorrerem una part de la ruta coneguda com la Catedral del Senderisme fins aplegar al llit del barranc. Menarem cap a la presa d'Isbert sense cap tipus de dificultat i coneixerem la història, diuen, d'un despropòsit. En canvi, per anar a la Cova Santa el sol que trepitjarem invita a anar amb molt de compte mentre observem una autèntica meravella de la natura. 



- Per la ribera del Xúquer: entre Riola i Polinyà 
( Riola - Polinyà).
El 12 de març ens desplaçarem al Xúquer. l' antic Devastador dels àrabs, que ens regala un passeig pausat, senzill i fàcil entre els seus meandres.



 Cada corba que dibuixen les seues aigües convida a seguir-la encuriosits. El terreny, envoltat de tarongers, és pla, sols retallat al fons per la serra de Corbera.  


 És l'hora de reprendre el camí de nou, és l'hora de continuar somiant.