dissabte, 21 de novembre del 2015

"L'AGRICULTURA BIOLÒGICA", RESSENYA DE LA CONFERÈNCIA DE VICENT MORERA



CONFERÈNCIA

L'agricultura biològica,
 
a càrrec de Vicent Morera i Ferrando

Daimús, 20 de novembre de 2015

"Sóc llaurador de llet, de terra i de família". Sinceres paraules amb què Vicent Morera donava inici a la tercera sessió del Novembre Cultural a Daimús amb la conferència "L'agricultura biològica". 


Vicent Morera i Ferrando  és professor de biologia i geologia en un institut de secundària. És autor  i coautor de diversos treballs que ens introdueixen en el coneixement de la natura més pròxima. Dels publicats, n’assenyalarem: Una paella de biodiversitatLes fonts de la Safor. De les nimfes d’aigua a la sobreexplotació dels aqüífers (2004) i La Vall de Gallinera. Per camins de moriscos i mallorquins (2011). 


Malgrat no dedicar-se professionalment a l'agricultura, el biòleg i geòleg pegolí, en heretar les terres familiars,  va decidir des del primer dia dedicar-se a l'agroagricultura perquè, va afirmar, "és ecològica, és biològica, és orgànica, és natural". 

A continuació va analitzar els problemes actuals de l'agricultura que ell denomina "tòxica", pels importants problemes de salut per al consumidor i per al medi ambient. Per a Vicent Morera, l'agricultura ha de ser sostenible i rendible econòmicament i social. La seua experiència en les terres de Diània, nom amb el qual es vol retre homenatge al metge i etnobotànic  Joan Pellicer, va ser una part substancial de la seua intervenció. 



L'agroagricultura, va indicar, és una forma d'entendre la relació de l'home amb la natura. Es tracta d'una manera de defendre la biodiversitat, de tindre cura de la salut, de protegir el territori, la cultura i la història.




L'existència de diversos segells que certifiquen l'origen ecològic dels aliments, la seua experiència personal, que ell va definir com íntimament satisfactòria, i la plasmació d'aquesta nova manera d'entendre l'agricultura amb el sorgiment dels anomenats mercats de la terra, foren els últims aspectes que va tractar abans d'iniciar un engrescador debat entre les persones assistents a la conferència.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada