dissabte, 8 de novembre del 2014

CIÈNCIA FICCIÓ AL NOVEMBRE CULTURAL




PRESENTACIÓ DEL LLIBRE
Història de Sam. Deux ex Machina
de Vicent Enric Belda
(BREU RESSENYA)

Divendres 7 de novembre iniciàrem el VIé Novembre Cultural a Daimús amb la presentació del llibre de Vicent Enric Belda, Història de Sam. Deus ex machina.

ELS PREPARATIUS
Des de les terres blanques de Benicadell, la Vall d’Albaida, venien els nostres dos convidats, Josep Calero, qui va realitzar la presentació, i l’autor del llibre, Vicent Enric Belda. Ambdós són veritables artesans de la paraula, la qual poleixen com autèntics orfebres. Si el terme Literatura significa l’art d’escriure, ells són dos autèntics mestres reeixits, un centrat en la narrativa, l’altre en la poesia. 

MOMENTS PREVIS A LA PRESENTACIÓ
 
VICENT ENRIC BELDA I JOSEP CALERO

Una mica passades les 8 de la vesprada, i després d’una breu intervenció per part de Marge Gros, prenia la paraula Josep Calero, el qual amb una fluida prosa, repassà el món literari de Vicent Enric Belda. De la seua trajectòria com a narrador i de les característiques de la seua obra, destacant el món màgic i exòtic que sempre l’envolta. 



Tot seguit era l’autor de la novel·la qui ens comentava els elements bàsics del seu llibre. El fet d’haver escollit una temàtica futurista, ens va apuntar, era una aposta agosarada, ja que pràcticament en la nostra literatura a penes existeixen unes poques referències. Centrat en un futur no massa llunyà,  l’argument se situa en un món on la pràctica totalitat dels éssers humans han desaparegut i on les intel·ligències artificials robòtiques han pres el control del planeta. Es tracta, si més no, d’una autèntica reflexió sobre la violència quasi intrínseca de l’esser humà que ens pot conduir a l’autodestrucció. No obstant això, no és una novel·la pessimista, ja que, utilitzant el símil del Gènesis, al final hi ha un missatge esperançador amb un nou ressorgiment de l’espècie humana. 


Acabada la seua intervenció, es va obrir un interessantíssim torn de paraula on el públic assistent va realitzar diverses preguntes a l’autor: qüestions relacionades amb la robòtica, el procés creatiu, la simbologia dels personatges, etc.
En definitiva, una presentació excel·lent on, per uns moments ens vam traslladar a un futur quasi apocalíptic que, des del present, podem evitar.
Acabà l’acte amb la signatura de llibres per part de l’autor.


Des de l’ Associació Marge Gros de Daimús volem reiterar les gràcies a Josep Calero i Vicent Enric Belda per haver participat en aquesta jornada del VIé Novembre Cultural.

1 comentari:

  1. Ha estat un plaer, amics de Marge Gros. Moltes gràcies per donar-me l'oportunitat de presentar Història de Sam en públic. Gràcies, Jesús! Gràcies, Salva, Pep; us en dec tantes...!

    ResponElimina