dilluns, 20 de maig del 2013

ENS TROBÀREM A GUARDAMAR DE LA SAFOR



FES-LI LA VOLTA A L’EMBOTIT
MARGE GROS A LA TROBADA D’ESCOLES EN VALENCIÀ DE GUARDAMAR DE LA SAFOR
18 de maig de 2013

Dissabte 18 de maig va ser un dia excepcional per a Marge Gros. No, no era la primera vegada que participàvem en les Trobades d’Escoles en Valencià. La primera  fou, lògicament, en 2009 quan se celebraren a Daimús i ara ho hem fet a Guardamar de la Safor. Motius hi ha massa. De fet, en els nostre estatuts tenim, entre altres  finalitats...

Defensar i treballar per l’ús social de la llengua pròpia dels valencians que, des del punt de vista de la filologia, es també la que comparteixen les  comunitats autònomes de Catalunya, i de les Illes Balears i el Principat d’Andorra. Així mateix és la llengua històrica i pròpia d’altres territoris de l’antiga Corona d’Aragó (la franja oriental aragonesa, la ciutat sarda de l’Alguer i el departament francés dels Pirineus Orientals).


Raons en sobren, com ben bé vosaltres coneixeu. A més s’afig un altre element : Guardamar també forma part dels pobles del Marge Gros.
Així que Marge Gros, en el seu cinquè aniversari, va decidir fer de nou un altre esforç i... allí vam estar presents amb un taller  gastronòmic i al·legòric: FES-LI LA VOLTA A L’EMBOTIT. Perquè d’embotits en trobem una variada i àmplia gamma: llonganisses, botifarres, blanquets, fuets, bufes, sobrassades, xoriços...
Anàrem preparats per a l’ocasió perpetrats amb barbacoes de tecnologia puntera, carbó ecològic i una única navalla, però valenta.



Després de participar en la desfilada, ens anàrem corrents al lloc assignat. El vent de ponent va posar, de bell antuvi, les coses una mica difícils, però al final la perseverança va triomfar i les brases començaren a emergir sobre el negre carbó, tal i com la nostra llengua emergirà d’aquest present obscur. Ho aconseguiren els nostres avantpassats i nosaltres, els seus hereus, també ho farem.


El fum i l’apetitosa aroma que emanava del taller aviat van omplir els carrers del poble (d’acord, és una hipèrbole!) i una autèntica gentada hi va acudir. 


Una llesca de pa, un bocí d’embotit i un gotet de vi, Le Vélo,  que el nostre company Joan Calatayud ens va facilitar (gràcies Joan !) feren de la nostra paradeta lloc de trobada de gent diversa, disposada a enraonar sobre temes variats. 

De tan en tan se sentia una potent veu, semblant a la d’un muetzí: “Vi de Fontanars, xoriços de pica i sent”. Llàstima que el suposat muetzí no en va poder tastar, almenys això és el que diuen!


I perquè conste que no es cap contarella ho podeu comprovar amb les imatges que acompanyen aquestes ratlles. 

Guardamar de la Safor fou una festa del valencià, dels valencians. I Marge Gros hi va estar.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada