divendres, 1 de març del 2013

CIRCULAR PER LA VALL DE PEGO




CONVOCATÒRIA OFICIAL
CIRCULAR L'ATZÚBIA-PEGO-L'ATZÚBIA
PEL MISERÀ I LA COMA
(L'ATZÚBIA)


LOCALITAT:                L'ATZÚBIA
DATA:                         10 de març de 2013
LLOC DE TROBADA:     Ronda Sud de Daimús
HORA:                         8 del matí
DIFICULTAT:                MITJANA
DESNIVELL:                 400 metres
QUILÒMETRES:            12
TEMPS ESTIMAT:          4-4,30 hores
RESERVA DINAR:          margegros@gmail.com  fins   
                                        dimecres 6 de març.



SINOPSI DE LA RUTA




Ens trobarem a les  8 del matí a la Ronda Sud de Daimús per dirigir-nos cap a l’Atzúbia. En arribar-hi ens agruparem a la plaça del poble, carrer del Pont (popularment el Cantó la Font), enfront de l’Ajuntament. Passarem pel carrer Principal, deixarem a la nostra esquena l’imponent campanar de l’església, dedicada a sant Vicent Ferrer, i podrem contemplar algun exemple de l’arquitectura popular, com el color blau amb què durant molt de temps es pintaven els llindars de les portes i finestres. Arribem a un creuament: a mà dreta hi ha l’antic camí de Cocentaina, i a l’esquerra el camí  de les Forques, el qual seguirem durant uns 15 minuts per una pista flanquejada d’horta i sempre tenint com a referència el Gelibre al davant. Hi veurem el senyal que indica cap al castell de Gallinera, o Benirrama (PRCV 58) i Asmeites (SL), prendrem aquest camí. Caminem uns 10 minuts entre bancals de tarongers fins que veiem el senyal que indica, novament a l’esquerra, l’ascens per la senda de l’Asmeita, senda que no té res que envejar a la famosa “Catedral del Senderisme”, en el barranc de l’Infern: escalons de pedra desgastada pel pas del temps i del bestiar ens faciliten la pujada, entre oliveres, garrofers, pins i matollar. 
Després d’haver ascendir suaument per la senda empedrada i per l’obaga al camí de l’Ombria. Haurem tardat uns 40 minuts. Si girem la vista, tenim a la nostra esquena el castell de Forna. Agafem el camí a l’esquerra i en uns 10 minuts ja ens trobem en el pla de la partida de l’Asmeita. Tot seguit agafarem el camí que trobem a mà dreta i que, ràpidament, es transforma en un sender costerut que, en uns 20 minuts, ens porta quasi al final de la camí que puja de l’Atzúbia al Miserà. Ara sols cal seguir-lo i, en un tres i no res, ens trobarem dalt de l’altiplà. 
Seguirem la carretereta, ara tota plana, fins un creuament de camins. Deixem a mà dreta el que mena a les valls d’Alcalà i Ebo, i prenem el de l’esquerra, cap a Pego. Ara ens trobem en una zona on alternen les zones de cultiu i la muntanya, amb alguna caseta dispersa. 

La vista és increïble. Anem baixant fins que passem pel Camp de Tir de Pego, zona on esmorzarem. Després d’haver descansat, continuarem descendint fins que, en un revolt, observarem un senyal que indica camí de la Coma. L’agafem i, abans d’arribar a un lloc que hi ha ruscos, trenquem a l’esquerra. Ara el camí es transforma en sender. 

Entre matolls, pins i altra vegetació típicament mediterrània, anem descendint mentre els nostres ulls agraeixen el paisatge. Aviat arribem a un camí que seguirem a mà dreta i ens portarà al Calvari de Pego. El prenem i, abans d’entrar dins del poble, continuem per un altre vial que ens portarà al barranc de l’Horta, darrere del camp de futbol del Pujol. Passem el pont i ens trobem amb l’antic camí vell de l’Atzúbia, altrament dit de la Salamona. Ara el tarongerar és el protagonista. Travessem velles partides com les Mitjanes, l’Atzaïla, la Salamona, el Massil i l’Alter. Durant el trajecte observarem les possibles restes d’una antiga calçada. De seguida arribem, després d’una pronunciada però breu baixada, a l’Algepsar. Ens trobem en el barranc de Miquel, dit mès endavant de Mostalla). Ja som a l’entrada de l’Atzúbia, cosa que farem per la font de Llavar.
Després de l'ardu viatge, un excepcional putxero de polp ens ajudarà a refer l'esfoç i comentar detingudament els detalls de la ruta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada